Cairn Terrier

Cairn Terrier

11. august 2024 Af DogsJournal

Foto: Pexels

Der er i alt 32 forskellige terrier-racer, som er omfattet af Dansk Terrier Klub. I dette indlæg ser vi nærmere på Cairn Terrieren.

Historie

Cairn Terrieren hører til gruppen af Skotske Terrier, som bl.a. også tæller Skotsk, Sky & West Highland White terrier. Alle disse terrier stammer fra den skotske jagt terrier.
Cairnen er den terrier der har ændret sig mindst, da den ligger ganske tæt op af forfædrene hvad udseende angår.


Den blev brug til jagt af oddere, rotter, mus, og ræve, og den har stadig sit jagtinstikt i behold.
I det 19. århundrede optrådte Cairnen under navnet Korthåret Skye terrier, da cairnen oprinder fra Isle of Skye i det nordvestlige hjørne af Skotland, også kaldet Hebriderne.


I 1912 blev Cairnen anerkendt som selvstændig race af kennel klubberne, men man kan spore disse terrier helt tilbage til år 1400, hvor de er afbilledet på malerier med jagtscener.

De første Cairn Terrier i Danmark

Den første Cairn Terrier der blev stambogsført i Danmark, kaldtes Jack, men hed Fergus of Penshurst. Han blev taget hjem fra England i 1924.

Kennel Schæffergaarden i Gentofte opdrættede det første kuld hvalpe, der blev stambogsført i Danmark.
En af de første danske Champions, nemlig Gloster Jack i 1935 blev opdrættet af “Fru kgl. Operasanger” Gunder Knudsen. Men den første dkch fik fru Grethe Glad i 1930 med Kim of Holt, som hun importerede fra England.

I de sidste 10-20 år at opdrættet virkelig har taget fat. Der opdrættes idag ca. 600 hvalpe hvert år.

Racestandard

PELS: Rigelig strid dækpels. Blød underuld. Må være svagt bølget.

FARVE: Rød, sandfarvet, grå, brindle, næsten sort. Med og uden maske

VÆGT: 6 – 7,5 kg.

SKULDERHØJDE: 28-31 cm.

Ønskeprofil

Sådan blev ønskeprofilen for Cairn Terrier racen til. På cairngruppens medlemsseminar i 2004 var emnet: mentalbeskrivelse.

Der blev holdt foredrag af en af DKK`S mentalbeskrivere, som meget udførligt satte os ind i, at formålet med beskrivelsen er; at afprøve hundens naturlige reaktionsmønster og ikke det tillærte, derved kommer racens “sande jeg” frem .

Man udpegede et udvalg, som fik beføjelse til at udarbejde ønskeprofilen for cairn terrieren. Udvalget blev sammensat på en sådan måde, at de forskellige indgangsvinkler til racen var repræsenteret; Tine Mathari, stod som repræsentant for opdrætterne, Jeanette Clausen bidrog med sit indgående kendskab til træning og problemløsning og Charlotte Mikkelsen med viden om brugshunde og som almindelig hundeejer.

Man startede med at definere vores udgangspunkt for ønskeprofilen; Racen skulle beskrives ud fra dens oprindelige mentalitet, som er nedarvet gennem generationer, ikke ud fra hvad man kunne ønske den skulle være.

Med dette mål for øje, arbejdede man sig igennem de forskellige tests. Man havde telefonisk kontakt til en mentalbeskriver, hvor man kunne hente hjælp til forståelse af visse spørgsmål, som for os kunne forekomme tvetydige.

Som praktiske arbejdsredskaber, havde man Jeanettes hunde ved hånden. De indgik som prøveklude, når meningsforskelle skulle afprøves. Efter mange gode analyser, kom man frem til en ønskeprofil, som alle 3 parter kunne stå inde for.

Efter at have været forbi racerepræsentanten, blev den sendt til godkendelse i DKK.
Tine Mathari og Jeanette Clausen fremlagde ønskeprofilen for DKK`s udvalg i 2005.
Den blev godkendt. Ønskeprofilen er der mange individuelle holdninger til. Den eneste der dog kan give os det korrekte billede over tid er – Cairn Terrieren selv.

Kilde: cairn-dansk-terrierklub.dk

Læs om andre hunderacer på bloggen